09-04-2019

Tapasimme parfymööri Zarko Pavlovin – miehen uuden niche-tuoksusuosikki Zarkoperfumen takana ja pääsimme keskustelemaan kaikesta aina tuoksumolekyyleistä tulevaisuuden suunnitelmiin. Lue lisää Zarkoperfumen menestyksen salaisuudesta ja miltä heidän tulevaisuutensa näyttää.

 

Kuinka kiinnostuit tuoksuista?

Kiinnostukseni alkoi noin 10 vuotta sitten, tuolloin minulla oli kolme huippumuotiin keskittyvää vaateliikettä. Halusin tuoda vaatteiden rinnalle tuoksuja, jotka viimeistelisivät asut ja sopisivat pohjoiseen kulttuuriin. Esimerkiksi Italia ja Ranska ovat tunnettuja parfyymeistään, mutta täällä Pohjoismaissa perinteet eivät ole aivan samanlaisia. Halusin luoda tuoksuja, jotka sopisivat kulttuuriimme ja toimisi ihmisten kanssa.

Zarkoperfume löytyy tänä päivänä ympäri Eurooppaa ja on saanut paljon arvostusta osakseen. Mikä on salaisuutesi menestyksen takana?

En koskaan ajatellut, että minun olisi luotava kansainvälinen tuotemerkki, mutta nykyisin toimimme tosiaan 46:ssa eri Euroopassa maassa. Unelmani oli luoda persoonallisia tuoksuja korkealaatuisista raaka-aineista ja nykyään käytämmekin tuoksujemme luomiseen kalleimpia raaka-aineita. Tämä ei tietenkään tee tuoksuista automaattisesti menestyviä, mutta pyrimme todella tekemään parhaamme. Kaikki tuotanto tapahtuu talon sisäisesti eikä prosesissa ole välikäsiä, jonka ansiosta voimme pitää hintatason kohtuullisena kalliista raaka-aineista huolimatta. Uskon itsenäisyytemme olevan suurin vahvuutemme.

Kuinka niche-tuoksutalo kuten Zarkoperfume eroaa kaupallisista parfymööreistä?

Meillä on todella paljon vapauksia, emmekä esimerkiksi ole riippuvaisia tehtaista, parfyymin tuottajista tai muista maista. Jos edellinen tuoksu on myyntimenestys, on varsin tavallista haluta kehittää jotain samantapaista. Me taas pyrimme välttämään sitä ja todella luomaan jotain tavallisesta poikkeavaa. Meidän on pakkokin, koska Tanska ei varsinaisesti ole tunnettu parfyymeistään  – meidät tunnetaan huonekaluistamme! Samasta syystä olen kymmenen vuoden aikana julkaissut vain kymmenkunta parfyymiä. Tuoksun kehittäminen on todella aikaa vievä prosessi, kun teen sen täysin yksin.

Zarkoperfume-tuoksut ovat molekyylituoksuja. Kuulostaa todella monimutkaiselta! Mitä molekyylituoksut oikeastaan ovat?

Minulla on tapana sanoa, että tuoksu ei ole mitään ilman kantajaansa. Molekyylityuoksussa   on harvoin latva- tai sydännuotteja ­–  vain juurinuotteja. Tällöin tuoksu mukautuu kantajaansa antaen jokaiselle yksilöllisen ja uniikin tuoksun.

Uusin sarjasi Cloud Collection on täysin uniikki sekä tuoksuiltaan että muotoilultaan. Kuinka nämä tuoksut ovat syntyneet?

Ajatus Cloud Collection -sarjan takana on hyvinkin yksinkertainen, mutta itse luomisprosessista tuli erittäin monimutkainen ja tuoksujen kehittämiseen kului lopulta lähes viisi vuotta. Elän lähellä merta ja Cloud Collection 1 -tuoksun perusajatus oli luoda jotain, joka kuvastaa sitä auringonlaskua, jonka näen päivittäin. Samalla tahdoin haastaa itseni ja luoda jotain, joka rikkoisi parfyymin valmistuksen tiukkoja sääntöjä. Yksi tuoksujen pääainesosista on tavallinen vesi, mikä ehkä kuulostaa kummalliselta, mutta vesimolekyyli on itseasiassa todella ainutlaatuinen. Se voi muuttaa muotoaan kiinteästä juoksevaan ja sitä voi käyttää myös kevyiden ja raskaiden molekyylien erotteluun. Cloud Collection -tuoksuissa molekyylit ovat ensin erillään, mutta pulloa ravistamalla ne yhdistyvät ja parfyymistä tulee sumuista – siitä tulee myös nimi Cloud Collection.

…jos Cloud Collection 1 on auringonlasku, miltä Cloud Collection 2 näyttää?

Cloud Collection 2 -tuoksussa tahdoin luoda jotain, joka kuvastaa päivää merellä – siitä juontaa juurensa myös tuoksun sininen väri. Loin tuoksun kuin muistutukseksi, että silloin tällöin on rentouduttava ja irtauduttava kaikesta. Olemme jatkuvasti yhteydessä kaikkeen ja tavoitettavissa esimerkiksi puhelimitse, Facebookissa tai Twitterissä ja meidän on todella annettava aivoillemme aikaa irtautua ja rentoutua – uskon sen auttavan meitä pitkällä tähtäimellä. Meidän on sukellettava sieluumme useammin ja annettava asioiden ottaa aikansa. Joskus siihen saattaa mennä viisi vuotta, mutta lopputuloksena voi syntyä uniikki parfyymi!

Onko sinulla kehitteillä uutuustuoksuja?

Cloud Collection 3, 4 ja 5 ovat tulossa – yksi parfyymi vuodessa, jos minulla vain on aikaa. Parfyymin luomisprosessissa tuoksuun on luotava eräänlainen suhde ja tuoksun on todella puhuteltava minua. Joskus kaikki sujuu mainiosti muutaman viikon ja sitten jumittuu. Siinä tilanteessa on odotettava kuukausi tai kaksi ja sitten jatkettava eteenpäin!

Great Deal
191.90 € Ov-hinta 226 € (-15%)
Great Deal
161.70 € Ov-hinta 226 € (-28%)
Great Deal
86.20 € Ov-hinta 112 € (-23%)
Great Deal
Zarkoperfume
86.20 € Ov-hinta 112 € (-23%)
Great Deal
Zarkoperfume
Tilapäisesti loppu
86.20 € Ov-hinta 112 € (-23%)
Zarkoperfume
80.90 € Ov-hinta 112 € (-28%)

Artikkelissa esiintyneet tuotteet